sol parti’nin batı almanya’daki eyalet parlamentolarında arka arkaya elde ettiği başarılar, seçim yasasının değiştirilmesini tartışmaya açtı. eski cumhurbaşkanı ve anayasa mahkemesi eski başkanı roman herzog, süddeutsche zeitung’a yazdığı bir makalede, artık beşli parti sisteminin oluşmakta olduğunu, bunun da yönetmeyi zorlaştırdığını söyleyerek, seçim yasası’nın değiştirilmesini gündeme getirdi.

federal düzeyde “azınlık hükümetleri tehlikesi”nin arttığına işaret eden herzog, yeni bir seçim yasası için ciddi tartışmaların yürütülmesi çağrısında bulunarak, bundan sonra istikrarlı çoğunluk hükümetlerinin kurulmasından endişeli olduğunu belirtti. herzog, mevcut yasanın olduğu gibi durması halinde halk arasında demokrasiye olan güvenin azalacağını, özellikle büyük partiler cdu/csu ve spd’nin bu süreçte yıpranacağını dile getirdi.

herzog, bu çerçevede federal konsey’in yapısında da değişikliğe gidilmesi gerektiğini istedi. herzog, çözüm olarak da fransa’daki seçim yasası’nı gösterdi. fransa’da bir kişini milletvekili olabilmesi için bölgesinde kullanılan oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor. herzog’un başlıca hedefi, sol parti’nin güçlenmesiyle sarstığı siyaset dengelerini yeniden büyük partilerin lehine düzenlemeyi içeriyor. sermaye cephesinde pek çok kesim, ilk günden itibaren öneriye sıcak bakıyor. antikapitalist hareketin bir ürünü olan sol parti'nin yükselişi sermayeyi tırsıtıyor.



Facebook'ta duyur

Cuma, Mart 7

0 yorum

Yorum Gönder

antikapitalist hava sahasındasınız, türbülans ihtimalini gözden çıkarmayınız...

Subscribe here