vurun kahpeye misali vuruyorlar serbest piyasaya. ulan ayıptır. zenginliğinizi, müreffeh ülkelerinizi, mutluluğunuzu, tosuncuk bebelerinizi ona borçlusunuz. onun sayesinde ciplere biniyor, tosuncuklarınızı kolejlere gönderiyor, onun sayesinde kırkınızda botokslanıp derhal gençleşiveriyorsunuz! bankalarınız, borsalarınız, reklam şirketleriniz serbest piyasa sayesinde böyle semirdi, size bu maaşları ödeyebildi. bu serbesti sayesinde  "halktan arındırılmış yuttaşlar bölgelerinde" konut sahibi oldunuz. gelecek kaygısından kurtuldunuz. plazalarınızda patronlarınızın yaşamına öyküne öyküne yaşayabilme şansınız oldu.

şimdi n'oldu peki? neden kocaman bir halktan arındırılmış sesler korosu oluşturup "marx haklıymıışş" diye çığırmaya başladınız. aslında sizin patronlarınızın ve sizin daha iyi, ama hep daha da iyi yaşama arzunuz olmasa var ya, ne harika bir şekilde yoluna devam ederdi aslında serbest piyasa, biliyor musunuz? serbest piyasanın hiç suçu yok, o masum. bırakın yine çözsün kendi kendine bu krizi. doğadaki gibi doğal seleksiyon işlesin. aslında adını da "doğal piyasa" olarak değiştirsin. bu sayede fazlalıklar temizlensin. risk analizini iyi yapamayıp bodoslama yatırımlara girişenleriniz ayıklansın. en iyi uyum sağlayabilenler ayakta kalsın. hadi yiyorsa, on yıllardır göklere çıkardığınız serbest piyasanız, bırakınız yapsın. piyasalar kendi free doğasına uygun bir şekilde tam temizliğe başlamışken, şimdi siz ihanet içindesiniz. serbest piyasa aşkınızı terkettiniz. fütursuzca marx'ın yatak odasına giriverdiniz.

serbest piyasayla düşe kalka yıllarca arzularınızı tatmin ettiniz. arzularınızın denetimsizliği piyasaya da at koşturdu. o, bu denetimsiz sahada aşırılıkları ve eksikleri arasında bir denge kurmaya çalıştı. onu dizginlemeye çalışan kuvvetlerle savaştı. şimdi aranızdan kimilerini sırtından atma zamanı geldi. ama siz düşmek istemiyorsunuz. ne öneriyorsunuz? kapitalistler konseyiniz, yani devletiniz duruma el atsın! at terli! artık bu kadar serbest olmasın!

maliyeti siz ve sizin sınıfınız değil, başkaları ödesin. başka ülkeler ödesin. devlet geri gelsin, sertleşsin. bir de bu zamanda sizi zorlayacak yoksullarla, onların bağırışlarıyla uğraşmayın. onların vergileri sizin şirketlerinize aktarılsın. ayağa kalkmaya çalışırlarsa da "konseyiniz" icaplarına baksın! gerekirse dünya daha da istikrarsızlaşsın. yoksul ülkeler daha da yoksullaşsın. olmadı bir kaç savaş daha başlatılsın!

çok açık bir gerçek var. kapitalizm serbest de denetimli de olsa büyük krizlere yol açıyor. 1929'da serbestti, 1950'lerde ise denetimli. krizlerden kaçamadı. maliyeti de her defasında yoksullar ödedi. şunu bilin, şimdi marx sizi yatak odasından kovuyor!

sizi s*kmeye sonra kendi gelecek!

Perşembe, Ekim 2

0 yorum

Yorum Gönder

antikapitalist hava sahasındasınız, türbülans ihtimalini gözden çıkarmayınız...